Sudah lama rasanya tak buat kek ni. Sejak air kena catu 2 bulan lepas, takde mood nak buat kek ni. Tapi Nana buat kek yang simple jer. Bahan pon jenis yang sukat pakai cawan. Suka buat kek pelangi ni sebab senang dan anak-anak pon suka makan. Lagi satu Nana ni suka mengunyah. Bila tak tahu nak kunyah apa, tu yang terasa nak buat kek ni.
Hemmm.... Ni semua makanan yang boleh menambahkan berat badan. Tapi takpe, apa nak risau, LECITHIN dan ALFALFA kan ada. Klik jer LECITHIN dan ALFALFA kalo nak tahu fungsi kedua-duanya.
Jadi Nana share resepi Kek Pelangi yang telah dikongsi oleh seorang sahabat. Kek ni senang jer. Main kukus tak payah bakar. Itu yang Nana suka.
Bahan-bahan yang diperlukan: 5 biji telor, 1 sudu teh ovelet, 1 sudu teh esen vanila, 1/2 cawan gula, 1 cawan susu pekat manis, 1 cawan minyak masak, 2 cawan tepung+1 sudu teh baking powder (diayak bersama), pewarna (ikut suka la nak kaler apa). Nana guna perwarna merah, hijau dan kuning.
Cara nak buat tu macam biasa la. Telor dan ovelet dipukul sehingga kembang. Lepas tu masukkan esen vanila,gula,susu pekat manis dan minyak masak. Pukul lagi sampai sebati. Kemudian masukkan tepung gandum yang dah diayak bersama baking powder tu sedikit-sedikit sampai habis.
Bila dah siap tu bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
Apa lagi, sekarang masa untuk masukkan adunan ke dalam loyang. Cara letak dalam loyang tu senang jer. Mula dari tengah, ikut suka la nak start dengan kaler apa dulu. Letak berselang seli dari tengah. Jadi la macam ni.
Konon kalau nak cantik boleh la lorekkan sikit. Nana ni bukan jenis tangan seni, jadi lorek pon main hentam jer. Janji cantik di mata Nana. Beginilah hasilnya lorekkan menggunakan garpu. Nak guna lidi pon boleh. Tapi mana nak cari lidi. Lidi yang beli fishball kat anak-anak dah masuk bakul sampah. Adunan dah sedia untuk dikukus.
Inilah hasilnya bila dah siap dikukus. Macam biasa la, nak tahu kek ni dah masak ke belum, cucuk jer garpu kat kek ni. Kalau tak melekat kat garpu tu kira dah masak la..
Taaa daaaaa!!!!! Sedia untuk dimakan.. Nyum nyum..
So, Selamat Mencuba dan Selamat Bercuti di hujung minggu.
Dah makan kek tu mesti takut badan naik kan? Takpe, boleh contact Nana untuk selesaikan masalah tu. Masalah kecik jer tu. Yang penting enjoy makan kek.
Berminat nak tahu lebih lanjut pasal produk SHAKLEE?
iR Nana Zarina: 019-3088178
ID Shaklee: 883402
Email: saidina7300@gmail.com
No comments:
Post a Comment