Assalamualaikum.
Sebenarnya Nana dah lama teringin nak buat lepat pisang ni. Bukan apa..lepat pisang yang dibeli tu macam tak menepati citarasa pulak. Mula-mula macam malas nak buat sendiri. Tapi sejak beli pengukus haritu, macam-macam pulak teringin nak buat. Tambah lagi pengukus ni comel kecik comel jer.
Pagi tadi Nana goole cari resepi lepat pisang yang senang kan. Sekali terjumpa resepi dari blog ni. Apa pon kredit utk blog http://djdanchef.blogspot.com dengan resepi lepat yang sangat mudah. Nana memang amik sebijik resepi dari blog dia. Lagipon sukatan yang digunakn guna cawan dan sudu. Tak guna gram yang memang Nana malas nak fikir. Hehehe
OK.. Jom kita tengok resepi yang super duper senang ni.
BAHAN-BAHAN
12 biji pisang
Daun pisang
1/2 cawan santan
2 sudu besar gula
1 1/2 cawan gandum
3/4 tepung beras
daun pisang
Senang kan bahan-bahan dia?
CARA-CARA
● Lenyek pisang hingga lumat, pastu masukkan santan dan gula. Gaul sebati
● Kemudian masukkan gandum sedikit demi sedikit dan gaul sebati
● Masukkan tepung beras dan gaul sebati
● Ambil daun pisang dan masukkan 2 sudu besar adunan dan bungkus kemas
● Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak
Adunan sedia untuk dikukus.
Tadaaaaaa...... siap...sedia untuk dimakan
Sebenarnya Nana mula-mula tu taknak guna pengukus. Nak try la guna periuk serba guna NOXXA ni. Beli dah 3 tahun, tapi Nana jarang guna. Tahu guna untuk rebus ketupat segera, spageti, makaroni atau laksa jer.
Lepas bungkus Nana cuba steam guna periuk Noxxa, sekali tak masak semua betul-betul. Jadi Nana angkat dah penyudahnya kena jugak la kukus guna pengukus yang comel tu. Hehehe....
Agaknya cara Nana tak betul kot. Sebenarnya boleh kukus guna periuk Noxxa. Takpe, Nana akan explore cara nak guna periuk ni.
Selamat mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment