Sebenarnya dah lama nak buat fruit cocktails ni. Masa balik kampung haritu tak sempat nak merasa sepenuh hati fruit cocktails yg dibuat oleh anak buah Nana.
Jadi bila balik KL dok cari masa dan ruang nak buat fruit cocktails ni. Asyik dok terbayang-bayang jer. Terutama bila perut lapar.
Mula-mula Nana ingat nak guna jer buah dalam tin tu. Tapi terfikir pulak sebab orang kata buah dalam tin tu tak berapa elok. Terlintas nak guna buah-buahan segar. Mula la terbayang-bayang lagi nak guna buah apa.
Alhamdulillah, Ahad lepas Allah beri kesempatan untuk Nana laksanakan hasrat hati ni.. Ahaks.. Jom kita tengok bahan-bahan untuk buat resepi buah cocktails ni.
Bahan-bahan A
------------------
500 gm anggur
2 biji epal merah
2 biji epah hijau
1 biji buah lai
1 biji mangga (manis)
500 gm anggur
2 biji epal merah
2 biji epah hijau
1 biji buah lai
1 biji mangga (manis)
* boleh pelbagaikan buah-buahan ikut kesukaan masing-masing.
Antara buah yang digunakan
Bahan-bahan B (jus)
------------------------
2 bekas yogurt (apa2 perisa)
1 tin susu cair
1 cawan air gula (2 sudu gula)
1 tin susu cair
1 cawan air gula (2 sudu gula)
Nata de coco (perisa laici)
Ais secukupnya.
Bahan untuk buat jus
Bahan C
----------
Sebekas air yang dicampur dgn 1 sudu kecil garam halus
(untuk merendam buah)
Buah-buahan
----------------
----------------
Bahan-bahan dah ada, jom kita potong-potong buah-buahan ni. Nana potong dadu kecik-kecik. Epal dan buah lai Nana buang kulit dia dulu sebelum potong. Kalau boleh buah tu dapat yang manis lagi sedap la.
Dah potong tu Nana rendam buah ni dalam air garam sebab nak kekalkan warna buah ni supaya tak bertukar warna. Lagipon dengan rendam air garam ni dapat buang segala bahan toksin atau chemical yg ada pada buah-buah ni, betul tak? Tak perlu rendam lama-lama sangat, 10-15 minit pon dah cukup.
Buah yang sudah dipotong dan direndam air garam
Cara sediakan jus
--------------------
√ Cara nak sediakan jus ni senang jer. Campurkan semua bahan-bahan untuk buat jus ni.
--------------------
√ Cara nak sediakan jus ni senang jer. Campurkan semua bahan-bahan untuk buat jus ni.
√ Kemudian toskan buah-buahan yg dah direndam tadi. Masukkan jer dalam jus ni. Kemudian camporkan nata de coco. Gaulkan rata dan kemudian masukkan ais.
Campuran jus
Sebelum nak menikmati kesedapan buah-buah segar tu, pastikan sejuk tu baru la sedap nak makan. Rasa masam manis dan buah segar tu memang best sangat.
Kalau nak sedap lagi, biarkan semalaman dalam peti sejuk. Lagi sedap rasa dia sebab air buah-buahan tu dah sebati dengan jus yg kita dah sediakan tu.
taaa daaaaa......Inilah hasilnya
Apalagi, memang tak sempat tunggu sejuk sangat dah. Tengok pon dah menyelerakan. Apa lagi dengan cuaca panas ni. Memang sedap la. Anak-anak pon suka.
So, selamat mencuba.





Thanks sharing.. Boleh cuba ni..
ReplyDeletecubalah.. memang sedap..
ReplyDelete